• Zaujímavé a užitočné výrobky žiakov 3.B triedy

          • Žiaci 3.B triedy si na hodinách pracovného vyučovania svojpomocne zhotovili včelie hotely. Zažili pri tom mnoho zábavy, ukázali svoju zručnosť v natieraní dreva, potrápili sa aj so zabíjaním klincov, aby jednotlivé časti včelieho domčeka držali spolu a nakoniec vložili do domčekov dutinky , ktoré museli ponatierať lepidlom . Deti pri konštruovaní včelieho " hotela" využili svoje vedomosti o včelách ,ktoré sa naučili v 2. ročníku na hodinách prvouky a tiež nadobudli nové vedomosti na čo taký včelí hotel slúži a kde a kedy je ho najlepšie umiestniť v záhrade. .Naše tri včelie hotely budú umiestnené v školskej záhrade a my sa už teraz tešíme na prvé včielky, ktoré sa v ňom ubytujú.

          • Boli sme na hokeji

          • Projekt “Škola ide na Slovan” bol ponúknutý našej škole na podporu hokeja v Bratislave. Takúto skvelú možnosť, zúčastniť sa na zimnom štadióne Ondreja Nepelu  hokejového zápasu medzi Slovanom a HC Nové Zámky, využili žiaci z 5.D triedy.  Fandili sme, strávili sme spolu príjemné neskoré popoludnie a vychutnali sme si pravú športovú atmosféru. 

            Pani učiteľke Martinke Gallagherovej ďakujeme za sprostredkovanie vstupeniek a za jedinečnú príležitosť prežiť spoločné chvíle na športovej súťaži Tipos Extra Ligy.

            Zapisala: tr. uč. Katarina Ostrodická

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2. stupeň, Školské kolo

          • Už tradične na našej škole prebehlo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom sa zúčastnilo 7 recitujúcich žiakov z 2. stupňa.

            Školské kolo sa uskutočnilo po jarných prázdninách 2. marca 2023.

            Zúčastnili sa iba žiačky 5. a 6. ročníka. Vyššie ročníky sa pripravovali na písomky a testovanie 9. Napriek nižšej účasti žiačok, bola atmosféra na školskom kole veľmi dobrá a prednesy prózy aj poézie na vysokej úrovni.

            Žiačke Vande Antunovič z 5. A sme udelili  1. miesto v prednese prózy. Ukážka bola od Davida Waliamsa Obyčajná bolesť zuba.

            2. a 3. miesto v oblasti prózy nebolo udelené.

            V prednese poézie získala žiačka 5. B Ela Velická, ktorá si pripravila úryvok od Ľubomíra Feldeka Rozprávka o veľkom hlade.

            2. miesto získala žiačka 6. A Sára Dubeková s básňou od Valentína Šefčíka Pubertína Pehatá.

            Na treťom mieste v prednese poézie skončila takisto žiačka 6. A Nina Risová, ktorá si vybrala báseň od Valentína Šefčíka Bola raz jedna láska.

            Víťazkám srdečne blahoželáme.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ZŠ Turnianska 10 pre školský rok 2023/2024

          • OZNAM

            Zápis do 1. ročníka základnej školy pre školský rok 2023/2024

             

            Riaditeľstvo Základnej školy Turnianska 10, v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. (Školský zákon) oznamuje rodičom budúcich prvákov,

            že zápis do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční v  dňoch:

                14. apríla 2023 (piatok) v čase od 15.00 – 18.00 hod. v budove základnej školy

                15. apríla 2023 (sobota) v čase od 8.00 – 12.00 hod. v budove základnej školy

            Školský obvod ZŠ Turnianska 10, v ktorom má dieťa trvalý pobyt, platí pre tieto spádové ulice: Antolská, Betliarska, Bzovícka, Humenské námestie, Fiľakovská, Sitnianska, Urpínska, Jantárová cesta (od Betliarskej po Panónsku), Jasovská, ulice Krásnohorská, Ľubovnianska, Turnianska, Vyšehradská (čísla 25-39) a Žehrianska.

            Na zápis je potrebné prísť s dieťaťom a priniesť:

            • rodný list dieťaťa,
            • občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov.

            Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré do 31. 8. 2023 dovŕši šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť. Pri zápise môže okrem pedagógov posudzovať primeranú telesnú, psychickú a sociálnu vyspelosť dieťaťa a jeho motorické schopnosti školský psychológ, školský špeciálny pedagóg.

            Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú zrelosť môže riaditeľ školy, na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, rozhodnúť o odložení začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok. Povinnou súčasťou žiadosti sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia CPPPaP.

            Dôvodom na odklad školskej dochádzky môže byť:

            • dieťa sa narodilo medzi májom a augustom;
            • má problémy s výslovnosťou alebo nevie formulovať vety;
            • nevydrží sa sústrediť a nezapamätá si vetu;
            • nedokáže sa orientovať v čase, neovláda priestorovú orientáciu;
            • nevie dodržiavať základnú hygienu, samostatne sa obliekať, obúvať, vyzliekať, nevie stolovať;
            • nepozná údaje o sebe (rodine, adresu, svoj vek);
            • nemá záujem o učenie, nie je prirodzene zvedavé na nové veci, nekladie otázky;
            • je nezrelé, neposedné, netrpezlivé;
            • dieťa je príliš malé na to, aby mohlo sedieť v školskej lavici.

             

            Rozhodnutie o prijatí

            V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 15. júna 2023.

             

            Od 15. marca 2023 budú zverejnené na webe školy elektronické prihlášky do 1. ročníka, ktoré je potrebné vyplniť. Do prihlášky je potrebné uvádzať údaje tak, ako sú uvedené na úradných dokumentoch (rodný list, OP) aj s diakritikou. Pre urýchlenie zápisu môžete prihlášku vyplnenú a vytlačenú priniesť.

             

          • Veľtrh stredných škôl

          • Aj žiaci našej školy sa prostredníctvom portálu Bezkriedy dňa 28.2.2023 zúčastnili Veľtrhu stredných škôl. Tento premiérový ročník predčil očakávania organizátorov. Zúčastnilo sa ho vyše 3.000 registrovaných žiakov základných škôl. Veľtrh bol pre veľký záujem predĺžený do 20:00. Účastníci veľtrhu sa dozvedeli množstvo informácií o štúdiu na konkrétnych stredných školách. Nižšie nájdete ukážku otázok a odpovedí, ktoré žiaci počas veľtrhu položili.


            Veltrh-ukazka OO.pdf