• Pozvánka na BelluGym Vianočné vystúpenie

          • Milí rodičia ,

            pozývame Vás na Vianočné vystúpenie Vašich detí 20.12.2022 o 16,00 hod. na podujatí ZŠ TURNIANSKA - Vianočný bazár, kde by sme Vám radi ukázali čo sa Vaše detičky naučili u nás v BelluGym za obdobie 09-12/2022.

            Tešíme sa na Vás!

          • Vianočná Petržalka 2022

          • Po dvojročnej pauze bude mať Petržalka vianočné trhy. Jej ulice zažiaria úspornejším pouličným osvetlením.

            Takmer mesačný program Vianočnej Petržalky prinesie dobré jedlo, hudbu aj dobročinné aktivity na pomoc ľuďom v núdzi. Vstup na všetky podujatia je voľný.

            Mestská časť Bratislava-Petržalka v spolupráci so svojimi kultúrnymi zariadeniami a miestnou knižnicou pozývajú verejnosť na bohatý kultúrny program Vianočnej Petržalky, ktorý bude pozostávať z viacerých hlavných aj sprievodných podujatí určených pre deti aj dospelých.

            Neoddeliteľnou súčasťou programu budú tradičné vianočné trhy, ktoré sa po dvoch rokoch opäť vracajú na Námestie Republiky v termíne od 26. novembra do 22. decembra. Otvorené budú denne - pondelok až piatok od 11:00 do 21:00; cez víkendy od 09:00 do 20:00.

             „Teší ma, že po dlhšej pandemickej prestávke môžeme konečne zorganizovať vianočné trhy so všetkým, čo k nim patrí. Novinkou budú nové svetelné dekorácie a atrakcie, napríklad vianočná fotostena,“ prezrádza petržalská vicestarostka Jana Hrehorová o trhoch, ktoré mnohí obľubujú pre ich komornejšiu a priateľskejšiu atmosféru.

            Kultúrny program trhov odštartuje v nedeľu 27. novembra o 18:00 vystúpením víťazky súťaže slovenskej Superstar z roku 2005 Kataríny Koščovej a vokálneho zboru Vocalatté.

            Počas ďalších dní návštevníkom zahrajú a zaspievajú v srdci Petržalky Monika Ližbetin so skupinou, nevšedné zoskupenie Andrea Bučko Trio, acapella For You či Robo Opatovský

            Každú stredu bude pódium patriť domácim detským a seniorským folklórnym súborom a takisto žiakom materských, základných a umeleckých škôl.

            Celkovo 13 stánkov ponúkne bohaté občerstvenie a rozličný vianočný tovar.

            ​​

            Príde aj Mikuláš

            Predvianočný čas sa nezaobíde bez Mikuláša. Ten spolu so svojimi pomocníkmi – anjelom a čertom - zavíta do Petržalky druhú adventnú nedeľu 4. decembra.

            V kočovnom sprievode štvornohých tátošov zavíta o 16:00 najprv k Technopolu, kde bude mať pre deti pripravené malé prekvapenie. Ďalšiu krátku zastávku bude mať pri Dome kultúry Zrkadlový háj a svoj koč nakoniec zaparkuje o 17:00 na Námestí Republiky, kde už bude na najmenších čakať sladká odmena.

            Súčasťou mikulášskeho programu bude aj vianočné predstavenie O Anjelovi a Čertovi z dielne Divadla Zábavka; Mikulášska tancovačka spojená s rozdávaním cukríkov a na záver sa môžu deti zabaviť pri sledovaní divadelného vystúpenia Z rozprávky do rozprávky s Annou, populárnou postavou z animovaného filmu Ľadové kráľovstvo.

            Ďalší dvaja súrodenci Mikuláša sa objavia v pobočkách knižnice a tiež v Petržalskej klubovni aktívnych seniorov. V prvom prípade deti obdaruje bezplatnou registráciou do petržalských knižničných pobočiek, v tom druhom si seniori odnesú sladkosti výmenou za spev či recitovanie. 

            Návštevníci sa môžu počas osláv Mikuláša tešiť aj na ochutnávku punču zdarma priamo z rúk starostu Petržalky Jána Hrčku.

            Symbol Vianoc zo Stupavy a LED osvetlenie

            Na petržalských vianočných trhoch nebude chýbať ich najkrajšia ozdoba – vianočný stromček. Desať metrový smrek bude tento rok dovezený zo susednej Stupavy, kde jeho dlhovekosť a mohutné rozmery ohrozujú inžinierske siete a objekt miestneho rodinného domu, preto bol určený na výrub.

            Jeho vypílenie, dovoz a osadenie zabezpečia, ako vždy, zamestnanci z oddelenia životného prostredia a oddelenia údržby v súčinnosti s dodávateľskou firmou. Termín rozsvietenia stromčeka je plánovaný na oficiálne zahájenie vianočných trhov 27. novembra.

            Okrem tradičného symbolu najkrajších sviatkov v roku samospráva sľubuje inštaláciu nových dekorácií, ktoré majú na trhy prilákať viac ľudí a ešte viac spríjemniť sviatočnú atmosféru.

            Novinkou bude aj úplne nové pouličné osvetlenie, ktoré je každoročne inštalované na hlavných dopravných ťahoch Petržalky. Okrem toho, že bude lacnejšie ako po minulé roky, vďaka LED žiarovkám bude aj úspornejšie.

            Vianoce sú aj o pomoci iným

            Oddelenie sociálnych vecí mestskej časti spolu s Miestnou knižnicou Petržalka a Kultúrnymi zariadeniami budú v priebehu štyroch adventných týždňov organizovať okrem iného aj viaceré sprievodné dobročinné podujatia, ktorých cieľom bude pomôcť najzraniteľnejším skupinám obyvateľov, medzi nimi rodinám v núdzi, ľuďom bez domova či osamelým seniorom.

            V termíne od 27. 11. do 16. 12. bude v priestoroch miestneho úradu, Domu kultúry Lúky, Zrkadlový háj aj obchodného domu Aupark prebiehať zbierka teplého oblečenia a doplnkov Daruj teplo pre ľudí bez domova. 

            Po pozitívnych ohlasoch bude v portfóliu pomoci aj Petržalská vianočná pošta, ktorá slúži na posielanie anonymných milých pozdravov a pohľadníc pre seniorov z petržalských zariadení sociálnych služieb. Pozdravy bude možné vhodiť do schránky ktorejkoľvek pobočky petržalskej knižnice a v Auparku.

            Samospráva sa zapojí aj do iniciatívy Koľko Lásky 2022 a pomocnú ruku môžu podať aj záujemcovia o dobrovoľné darovanie krvi na podujatí Mikulášska kvapka krvi, ktoré sa bude konať v prvý decembrový deň v Cik-Cak Centre na Jiráskovej ulici 3.

            Kompletný harmonogram Vianočnej Petržalky 2022 je zverejnený na webe PETRZALKA.sk/vianoce alebo v podujatí na Facebooku.

          • Vesmír v 4.G

          • V triede 4.G sú šikovní žiaci, ktorí si triedu ozdobili projektovými prácami z predmetu Prírodoveda. Nechýbajú tu ani práce s jesennou tematikou.

          • Kam na strednú online

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            radi by sme vás informovali, že v týždni od 28.11.- 2.12.2022 sa uskutoční už 3.ročník celoslovenského online podujatia pre končiacich základoškolákov Kam na strednú - Online týždeň otvorených dverí stredných škôl.

            Podujatie bude prebiehať na videoportáli Kam na strednú (www.kamnastrednu.sk), kde je momentálne aktívnych takmer 500 stredných škôl. Stredné školy predstavia v rámci tohto týždňa všetky novinky, ktoré pripravili pre končiacich žiakov ZŠ   

             

            Na portáli Kam na strednú okrem iného žiaci a ich rodičia nájdu:

            • Už viac ako ako 2.000 videí zo života stredných škôl
            • Podujatia, ktoré stredné školy pripravujú pre základoškolákov 
            • Študijné a učebné odbory, ktoré si môžu budúci stredoškoláci vybrať
            • Videá o priestoroch a vybavení škôl
            • Aktivity organizované počas aj mimo vyučovania, pedagógovia či známi absolventi škôl

            O rýchlo rastúcej popularite portálu svedčí takmer 380.000 zobrazení za obdobie 1.9.2021-31.8.2022.

             

            Účasť pre žiakov ZŠ a rodičov je bezplatná a bez registrácie, bezplatná je aj možnosť stredných škôl prezentovať sa cez videoportál na podujatí.

             

          • Výstava COSMOS DISCOVERY

          • Dňa 23.11.2022 sa triedy 4.A a 4.G zúčastnili výstavy COSMOS DISCOVERY v Inchebe pod vedením pani učiteľky Mgr. Martiny Školiakovej a Mgr. Martiny Fedorkovej. Výstava je venovaná tematike vesmíru, ktorú si žiaci zábavnou formou utvrdili, nakoľko je súčasťou učiva prírodovedy 4. ročníka.

          • Jazykový kurz žiakov 6.- 9. ročníka vo Veľkej Británii

          • V dňoch 4.-16.11.2022 sa spolu 40 žiakov plus dvaja externí žiaci po dohľadom a pedagogickým dozorom učiteľov, zúčastnili 10 dňového jazykového kurzu v Severnom Devone v meste Brnstaple. Ubytovanie v hosťujúcich anglických rodinách im dalo možnosť nahliadnuť do bežného života anglickej rodiny a počas poznávacích výletov s anglickou sprievodkyňou, spoznať krásy severného Devonu, jeho kultúrnych pamiatok a prírodných krás. V jazykovej škole SOL absolvovali spolu 15 hodín s anglickými lektormi, kde okrem rôznych aktivíty týkajúcich sa života anglickej spoločnosti, nahliadli do histórie a prírodných krás okolia Barnstaple. Svoje nadobudnuté vedomosti mali možnosť odprezentovať vo svojich projektoch v rôznych témach, ku ktorým podkalady získali od ľudí v uliciach Barnstaple

            Počas cesty do Barstaple navštívili park Mini Europe v Bruseli, navštívili krátkou zastávkou mesto Winchester, ktoré bolo v minulosti sídlom kráľovstva Veľkej Británie, počas jazdy videli monolity Stonehenge a na ceste domov absolvovali prehliadku Londýna.

            Hoci mnohí si domov priniesli chorobu, spomienky a cenné skúsenosti a nadobudnuté jazykové zručnosti im isto zostanú na dlhé obdobie.

          • Hodina čítania trochu inak

          • ​​​​​​V piatok 11.11.2022 deti z triedy 2.A a 2.F strávili vyučovanie čítania priamo v knižnici. Mali možnosť príbeh z O psíčkovi a mačičke, ako piekli meninovú tortu, doslova zažiť. Spolu so svojimi pani učiteľkami Štrbovou a Králikovou si každé z detí vyskúšalo pridávanie surovín do torty podľa receptu šéfkuchárov na slovo odborne vzatých a to - psíčka a mačičky. Z množstva surovín od výmyslu sveta sa nám podarilo, čuduj sa svete, upiecť "tortu", ktorá chutila tak trošku čokoládovo... Kúzlo rozprávky sa prenieslo na každého malého kuchára v miestnosti. A kým sa torta dopekala, dostali malí šéfkuchári príležitosť využiť svoju kreativitu a vytvoriť v skupinkách recept na svoju tortu. Za spoluprácu a realizáciu podujatia ďakujeme pracovníčkam mestskej knižnice Petržalka, pobočka Turnianska. 

            Mária Štrbová


          • Šikovné rúčky vo 4.A

          • V triede 4.A sa príjemne pracuje, učí aj kreuje, pretože žiaci si spestrili svoju triedu týmito výtvarnými jesennými prácami. Triedu navyše obohacujú aj projektové práce z prírodovedy na tému Vesmír.Pri ich výrobe sa fantázii, kreativite a pestrosti použitého materiálu, medze nekládli. Posúďte sami.

          • Triedne akcie v 3. ročníkoch v mesiaci október

          • V mesiaci október sa v 3. ročníkoch konala šarkaniáda, jesenný karneval, overovanie telesných zručností vrámci telesnej výchovy a vyrábali sa rôzne výrobky na hodinách pracovného vyučovania. Na šarkaniádu sa deti pripravovali vyrábaním si šarkana na hodinách výtvarnej výchovy alebo doma za pomoci rodičov. Všetci žiaci, ktorí sa zapojili do výroby šarkanov boli odmenení vecnou cenou a hlasovalo sa aj o tri najkrajšie šarkany, ktoré boli tiež odmenené. Pred jesennými prázdninami sa deti učili v maskách a jesenných kostýmoch. Počas overovania telesných zručností a zdatností sa deti veľmi snažili a niektorí podali naozaj neuveriteľné výkony.

          • Mikulášska kvapka krvi

          • Po pandemickej prestávke organizuje naše oddelenie sociálnych vecí ďalší ročník tradičného podujatia MIKULÁŠSKA KVAPKA KRVI, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 1. decembra od 8:00 do 12:00 v Cik Cak Centre na Jiráskovej 3.​​​​​​​

            Všetci darcovia krvi sú srdečne vítaní, NUTNÁ JE VŠAK REZERVÁCIA VOPRED na konkrétny čas najneskôr do 30. novembra 2022 (vrátane) prostredníctvom registračného formulára na stránke https://www.petrzalka.sk/kvapkakrvi/.

             

            Maximálna kapacita je predbežne určená na približne 60 darcov, no v prípade veľkého záujmu ju s kolegami zdravotníkmi veľmi radi navýšime.

             

            Vopred ďakujeme za ochotu darovať kúsok seba iným. Na všetkých darcov už tradične okrem skvelého pocitu z možnej záchrany života čakajú aj malé darčeky. 

             

          • November v knižnici

          •  

            ​​​​​​V novembri oslavujeme Deň boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodný deň študentstva. Veríme, že, okrem iného, aj lepší prístup k informáciám pomáha budovať tolerantnejšiu a otvorenejšiu spoločnosť, a preto ponúkame študentom a študentkám registráciu do knižnice zadarmo. Nepremeškajte túto príležitosť.Rovnako nepremeškajte naše novembrové podujatia, výber nájdete v tomto newslettri, kompletný program vždy na našom webe. 

             

            Registrácia pre študentov a študentky zadarmo

            Milí študenti, milé študentky, v dňoch od 14. novembra do 25. novembra sa môžete v Mestskej knižnici v Bratislave zaregistrovať zadarmo. Stačí prísť osobne na ktorúkoľvek z našich pobočiek a preukázať sa platným preukazom ISIC. Registrácia do knižnice platí 365 dní a vďaka nej si môžete knihy, časopisy či spoločenské hry požičať domov. Tešíme sa na vás!​​​​​​

            ​​​

             

            Národná cena za dizajn pre OvéPictures

            Gratulujeme OvéPictures za Národnú cenu za dizajn v kategórii plagát a vizuál, ktorú získali za vlajky pre Mestskú knižnicu! Inštalácia vlajok vo výkladoch Mestskej knižnice vychádzala z fenoménu osamelosti a knižnice ako miesta stretnutí. OvéPictures v spolupráci s Retart vytvorili do okien mestskej knižnice výrazné farebné vlajky s rôznymi charaktermi a odkazmi na pestré aktivity knižnice, ktoré slúžili ako pozvánka na vstup do knižnice.Porota ocenila odvážny autorský prístup aplikovaný v tvorbe plagátov. Na mieru vytvorené formáty obsahujú množstvo snových príbehov, ktoré vzbudzujú záujem a pozitívne komunikujú s okolím. Absenciu typografie na plagátoch nahradila typografia umiestnená na výkladových sklách tesne pred plagátmi.

             

             

            Tréning pamäti

            Prihláste sa na cyklus 8 stretnutí na precvičenie pamäti. Tréningy sa budú konať každý utorok od 10. 1. do 28. 2. 2023 v čase od 10:00 hod do 11:30. Cyklus absolvuje uzatvorená skupina. Všetky pomôcky účastníci dostanú priamo na kurze. Prihlasovanie sa začína v decembri a končí naplnením kurzu. V prípade záujmu sa prihláste na 02/544 31 316 alebo vitalitamozgu@mestskakniznica.sk

            Spoznaj suseda

            Najbližšie u nás v rámci cyklu Spoznaj suseda privítame ukrajinskú spisovateľku, prekladateľku, novinárku a literárnu kritičku Gannu Gnedkovu. Na stretnutí sa porozprávame o Ganninej tvorbe, jej projektoch a novej antológii, ale aj o tom, ako hovoriť o literatúre svojej krajiny v zahraničí a ako zaujať zahraničných čitateľov novými menami. Na podujatí prvýkrát v slovenčine zaznie ukážka z autorkinej tvorby.Tešíme sa na vás v utorok 8. novembra o 18:00 v priestore Pod knižnicou na Klariskej 16. 

            Podujatie je súčasťou projektu Čítajme súčasnú literatúru, ktorý podporil Bratislavský samosprávny kraj 

             

             

            Do slova zaľúbení

            Po krátkej pauze budeme opäť do slova zaľúbení. Okrem nás aj vzácni hostia tohto podujatia: Anna Symington-Maar, Monika Pascoe Mikyšková, Fero Malík a Igor Rjabinin. Príďte si vypočuť, ktoré knihy alebo pasáže, či úryvky z kníh ich zaujali natoľko, že sa s týmto knižným nadšením chcú podeliť aj verejne. Tešíme sa na vás vo štvrtok 10. novembra o 18:00 na Kapucínskej 1.  

            Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

             

             

            Ako čítať portugalskú fantastiku?

            Čitateľský klub literárneho časopisu Verzia sa u nás v októbri venoval téme portugalskej fantastiky. Poviedky z Portugalska, Brazílie a Mozambiku predstavili lusistky a prekladateľky Lucia Halová a Silvia Slaničková. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli. 

             

          • Trieda 5. E. a jej ,,Zážitková hodiny informatiky v spoločnosti DXC´´

          • Naša trieda mala úžasne strávené dopoludnie v spoločnosti DXC. Boli sme rozdelení do štyroch skupín a zúčastnili sme sa 4 rôznych hodín informatiky. Prednášky na zaujímavé témy, ale najmä možnosť tvoriť sa nám veľmi páčili. Dozvedeli sme sa ako byť opatrní a bezpečne sa pohybovať na internete, rozoberali sme jednotlivé základné časti počítača, objavili sme 3D tlač a najviac nás bavilo programovanie v Minecrafte. Super skúsenosť!

            Video si môžete pozrieť tu: