• Anglické tábory CAMP WONDERLAND

          • Milí rodičia,

            Class jazyková škola a Camp Wonderland vám prináša anglické letné tábory pre deti od 6 do 17 rokov:

            Už od roku 2005 organizujeme ten najkúlovejší pobytový a denný anglický tábor na Slovensku! Deti sa nielen učia angličtinu ľahko a bez námahy, ale zároveň im pomáhame rozvíjať samostatnosť zručnosti 21. storočia – kritické myslenie, komunikáciu, kreativitu a spoluprácu.

            Tábory sú určené pre deti od 6 do 17 rokov, ktoré delíme do skupín podľa veku a jazykových znalostí. Nezáleží na tom, či už „spíkujú“ alebo sa v angličtine ešte necítia doma. V tábore Camp Wonderland totiž máme cieľ, aby všetci odchádzali domov s pocitom, že už vedia prežiť krásne chvíle vo svetovom jazyku.

            Denné tábory nájdete v Ružinove v Class jazykovej škole na Rezedovej 5, vo Svidníku a pobytové v Zaruby Resort neďaleko Smoleníc.

            Keďže tvoríme pravé medzinárodné prostredie so zahraničným tímom lektorov a vedúcich, vítame aj deti z iných krajín a cudzincov žijúcich na Slovensku.

            CELÝ DEŇ JE V ANGLIČTINE: dopoludnia výučba angličtiny/diskusie s lektormi z Class jazykovej školy a zo zahraničia – 2×60 min denne, popoludňajšie a večerné športové, umelecké aktivity a hry rozvíjajú v deťoch kritické myslenie, komunikáciu, kreativitu a spoluprácu.

            Pobytový tábor v Zaruby Resort: 8 a 12 dňové turnusy, plná penzia plus raňajky formou švédskych stolov, výlet do aquaparku do Trnavy

            Denný tábor: 5 dní v Ružinove, strava 3x denne s teplým obedom, bonusom sú 2 popoludňajšie výlety – na kúpalisko Pasienky a do parku na Ostredkoch na pizzu a obľúbené táborové hry!

            Tričko zdarma a pre súrodencov máme zľavu!

            Viac info: https://class.sk/anglicky-tabor-camp-wonderland

             

             

          • Tešíme sa z úspechu nášho žiaka

          • Simon Matejka z triedy 4.B si vybojoval striebro a stal sa Vicemajstrom SR v štandard šachu v kategórií chlapci do 12 rokov pre rok  2023. Zároveň tým získal vstupenku na medzinárodnú súťaž (Európa alebo svet, podľa toho čo si vyberie zlatý). Simon sa zároveň k vzhľadom k svojim výsledkom za minulý rok dostal do Národnej šachovej akadémie, jej členovia sú finančne podporovaní Slovenským šachovým zväzom.

          • Hlasovanie o školskej kolekcii

          • Krásny deň všetkým,


            máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 27.4. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)
             

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ec8a0c21

             

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA - DRUHÉ KOLO

          • Dňa 26.4.2023 od 14:30 - 17:30 sa uskutoční druhé kolo zápisu detí do 1. ročníka. Druhé kolo je určené pre tých, ktorí sa v riadnom termíne nemohli na zápis dostaviť a pre tých, ktorí nemajú ešte kompletnú dokumentáciu (chýbajú podpisy oboch rodičov na prihláške, rozhodnutia MŠ o pokračovaní v predprimárnom vzdelávaní a pod.).

            Pripomíname, že na zápis je potrebné, aby sa dostavili obaja zákonní zástupcovia a dieťa. Nezabudnite priniesť platné občianske preukazy zákonných zástupcov a originál rodného listu dieťaťa. Prihlášky je potrebné vopred vyplniť elektronickou formou a následne vytlačiť (možnosť vytlačenia prihlášky je aj v škole).

          • MODERNÁ GYMNASTIKA A SHOW DANCE PRE DETI NA ZŠ TURNIANSKEJ V ŠKOLSKOM ROKU 2023/2024 pre 1-5 ročník

          • POHYB ŤA CHYTÍ ZA SRDCE...

            Ste rodičmi malej, alebo velkej slečny, ktorá sa rada predvádza, tancuje, poskakuje so švihadlom alebo nepustí loptu z rúk? Všetky čierne myšlienky nad hyperaktivitou vašej neposednej dcérky hoďte za hlavu, radšej ju prihláste na modernú gymnastiku. Vaše malé šidlo dovtedajšie „neposedné“ aktivity zúročí pri tréningových hodinách, ba čo viac, naučí sa krásne urobiť špagát, mostík, premet, kotúľ, cvičiť s náčiním. Energiu vloží do koordinovaného pohybu pod taktovkou trénerky a podľa ladnej vzpriamenej chôdze aj na ulici každý ľahko rozpozná, že pred ním kráča „moderná gymnastka“.

            REGISTRÁCIA NA NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024 : https://bellugym.sk/zs-rusovce

          • Odklad od plnenia povinnej školskej dochádzky 2023

          • Zákonný zástupca dieťaťa nežiada oficiálnou žiadosťou  o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania riaditeľku materskej školy.

            Ako prvý krok potrebuje získať písomné stanovisko od zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Následne ho predloží riaditeľke materskej školy spolu s ďalšími tlačivami.

            Tlačivá, ktoré potrebujete:

            • písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
            • písomný súhlas pediatra 
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Riaditeľka materskej školy na základe tlačív  vydá rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania najneskôr 31. augusta, ktorý predchádza začiatku nového školského roku.

            (Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.)

            Na zápis do 1.ročníka ZŠ idete aj tak

            Ak sa rozhodnete dať dieťaťu „odklad“ do školy, je potrebné s ním ísť na zápis do prvého ročníka základnej školy.

            • 19 školského zákona: Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku, ak tento zákon neustanovuje inak. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, ak tento zákon neustanovuje inak.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal.

            Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej škole fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

             

            Usmernenie k zapisu do 1 rocnika ZS.pdf

          • Hodina čítania v knižnici

          • Dňa 4.4. mala trieda 2.A hodinu čítania v knižnici. 

            V úvode hodiny deti vymenovali svojich knižných hrdinov a po zamyslení, či sú niektorí z nich aj súrodenci, sme sa dopracovali ku knihe Danka a Janka, ktorú práve na hodinách čítania spoločne čítame. Každé z detí zvažovalo výhody či nevýhody súrodeneckých vzťahov a spomenuli si na príbeh s hlineným prasiatkom. V tomto príbehu Danka a Janka rátali korunky. A naše deti v skupinách rátali fazuľky, cestoviny, gaštany či cícer. Aj keď to nebolo to úplne jednoduché, deti mali možnosť vyskúšať si dôležitosť svojej práce v skupine pri dosahovaní spoločného cieľa. Potom naši dvaja čitatelia prečítali s pani knihovníčkou príbeh o Všadebolovi. Ich spolužiaci ich odmenili veľkým potleskom. 

          • Oslava svetového dňa vody v 2. B

          • V triede sme si zaspievali,urobili pojmovù mapu.Tvorili vlastnými telami symbol vody. Nakoniec sme vyrobili dážď, aby sme vždy mali dostatok vody na našej planéte.

          • Hodiny informatiky inak

          • Hodiny informatiky inak, si  5.D mala možnosť vyskúšať vo štvrtok 9. 3. 2023. Na pozvanie firmy DXC Technology Slovakia,  sme sa zúčastnili zaujímavých aktivít. Žiaci si vyskúšali rozobrať notebooky a spätne ich poskladať. Deťom ukázali na akom princípe pracujú priestorové tlačiarne. Pod vedením pracovníkov firmy sa porozprávali o kyberšikane a nástrahách, ktoré ponúkajú sociálne siete. O tom, že  z niektorých raz možno budú informatici nás presvedčili samotné deti. V sekcii Základy programovania, preukázali svoju šikovnosť veľmi umne a obratne…. aj za cenu sladkej odmeny.  

            Každý zúčastnený žiak si odniesol domov certifikát o účasti, kopec prezenčných  pozorností a nezabudnuteľných spomienok.

            Za sprostredkovanie aktivity ďakujeme p. Halmovej.

            Zapisala: tr. uč.Katarina Ostrodická; 

            vyučujúci INF - Štefan Lisický

          • Deň vody v 2.A

          • 22. marec - Deň vody žiaci 2.A začali prezentáciou o našej najdôležitejšej tekutine - vode. Deti si vopred na výtvarnej výchove vyrobili čelenky a vďaka modrému oblečeniu boli z nich malé kvapky. V prezentácii im bol priblížený kolobeh vody v prírode. Oboznámili sa s rôznymi skupenstvami vody na príkladoch, spoločne sme sa zamysleli nad tým, kde všade vodu v živote využívame, prečo je dôležité ňou šetriť a ako to môže dosiahnuť každý jeden z nás. Rovnako sme si vysvetlili, akú cestu prejde voda, až kým sa dostane k nám v podobe pitnej vody ako je každému najviac známa. Prečítali sme si príbeh s názvom Putovanie dažďovej kvapky, kde nás kvapka Dropka vtiahla ešte viac do svojho kolobehového príbehu. 

            Nasledovala skupinová práca deti, kde každá skupina mala rôzne úlohy. Niektorí tvorili plagát s rôznymi druhmi zrážok, ďalší riešili hádanky o kolobehu vody v prírode, iní tvorili plagát s obrázkami o tom, ako človek využíva vodu, ďalší čítali krátke príbehy a vypracovávali otázky s porozumením k textu a posledná skupina triedila rozstrihané obrázky podľa párnych a nepárnych čísel a po nalepení na plagát im vznikli dva samostatné obrázky. Po skončení práce si deti z každej skupiny odprezentovali svoje riešenia a vyvesili sme si ich v triede, kde nám budú tento deň ešte nejaký čas pripomínať. 

            Mária Štrbová 

          • DÔLEŽITÉ: Zmena vo výške mesačných poplatkov za pobyt dieťaťa v ŠKD s platnosťou od 01.04.2023

          • Na základe všeobecného nariadenia mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 4/2023 zo dňa 14.03.2023, bola určená výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovno-vzdelávacou činnosťou školského klubu detí v základnej škole nasledovne:

            Poplatky ŚKD – Základná škola Turnianska 10, 851 07 Bratislava

            1. Poplatok - plná ŠKD na jedno dieťa  -  určená suma  -  40 eur / za druhé a každé ďalšie dieťa  - súrodenci  - platí zľava 20 € za každého  ďalšie dieťa
            2. Poplatok - skrátená ŠKD na jedno dieťa  -  určená suma  - 10 eur / a to ranný školský  klub  detí – od 6:15 do 7:45, spolu s pobytom dieťaťa v školskom klube v čase podávania obeda - v rozvrhu označené - O (ŠKD) /. Súrodenecká zľava sa neuplatňuje.

             

          • Apríl v knižnici

          • Prinášame Vám program podujatí, ktoré pre Vás pripravili na mesiac Apríl/2023 v petržalskej knižnici.

            Dávame do pozornosti:

            • Petržalská akadémia vzdelávania – vzdelávací projekt otvorený všetkým
            • Deň Zeme v Petržalskej knižnici
            • Jašter Jeseter – predstavenie pre deti
            • Malý les – workshop pre deti

            Voľný čas:

            • KINEDOK – Skrotená záhrada – gruzínsky dokumentárny film