• Začiatok školského roka v 3. B

          • Začiatok školského roka v 3. B sme začali aj pobytom na školskom dvore pri zážitkovom chodníku.

            V triede často pracujeme individuálne,vo dvojiciach aj v tímoch.

          • BelluGym - oznam ohladom jesenných prázdnin

          • Pekny deň milí rodicia ,

            počas jesenných prázdnin sa tréningy nebudú konať v termíne od 31.10-1.11.2023 Tešíme sa na Vás opäť od 2.11.2023 v plnom nasadení  verím že si deti poriadne oddýchnu...

            VÁŠ BELLUGYM

          • Testovanie pohybových zručností žiakov tretích ročníkov.

          • Žiaci 3.A a 3.C boli testovaní 28.9.2023, na ďaľší deň 29.9.20223 bola testovaná trieda 3.D a v piatok 6.10.2023 boli testované posledné dve tretiacke triedy 3.B a 3.F. Žiaci si testovanie poriadne užili, zasúťažili si a zmerali sily medzi spolužiakmi. Veľkú pomoc pri testovaní sme mali od žiakov z 9.D, ktorí popri testovaniu aj zaškoľovali žiakov z 8.C. V najbližších dňoch začíname testovať aj našich prváčikov.Kolektív telocvikárov

          • Deň zdravej výživy v 3.A

          • V pondelok 16.10.2023 si žiaci 3.A pripomenuli dôležitosť zdravej výživy pre náš organizmus. Oboznámili sme sa s dôležitými, ale aj zaujímavými informáciami o zdravej výžive cez čítanie prezentácie, o vhodnosti rôznych druhov potravín pre naše zdravie a následne si žiaci spoločne vytvorili plagát potravinovej pyramídy. 

            V závere prišla tá najočakávanejšia časť - ochutnávanie rôzneho ovocia, zeleniny či orieškov. 

            Všetkým veľmi chutilo :) 

            Triedna učiteľka Mária Štrbová 

          • DK Zrkadlový háj - triedy: 8. A, C, 9. D

          • United Neighbours of London

            Činoherná anglická divadelná inscenácia, výborné herecké výkony. Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov...Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. 

            uč. Mgr. Kováčová

          • Október v knižnici

          • Dávame do pozornosti:

            • Petržalské súzvuky Ferka Urbánka 2023 – slávnostné vyhlásenie výsledkov 34. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže
            • Petržalská akadémia vzdelávania – vzdelávací projekt otvorený všetkým – prednáška PhDr. Alena Bučeková – Ženy Živeny
            • Seniorfest 2023 v knižnici – pravidelný jesenný program našej mestskej časti určený pre ľudí v seniorskom veku

            Voľný čas:

            • Kinedok – „Všetko dobre dopadne“ - premietanie a diskusia k zaujímavým filmom európskej produkcie
            • Výstava – Výstavba sídliska Petržalka 1973-2000

             

          • Obrovský úspech mladých slovenských šachistov na ME v zrýchlenom šachu v Slovinsku!

          • Ján André (vedúci výpravy): „Mládež je šťastná, pretože má schopnosť vidieť krásu. Každý, kto si zachováva schopnosť vidieť krásu, nikdy nezostarne.“ Aj takýmto citátom od F. Kafku uvádzali rečníčky na vyhodnotení 22. Majstrovstiev Európy mládeže v zrýchlenom šachu (rapid a blitz) víťazov jednotlivých kategórií v slovinskom Terme Čatež. Účastníci záverečnej ceremónie mali možnosť vypočuť si slovenskú hymnu až štyrikrát, ale poďme poporiadku.

            Prvý raz som mal možnosť organizovať slovenskú výpravu a dozvedel som sa, že bola svojím počtom aj jedna z najväčších v histórii. Zápasilo 27 mladých hráčov a hráčok z celého Slovenska a sprevádzalo ich 20 dospelých. Tvorili sme však len zlomok z celkového počtu viac ako 500 šachistov a šachistiek z 27 krajín Európy.

            Prvým turnajom bol individuálny rapid, ktorý sa hral tempom 15'+10'', na ktorom sme sa zo zisku zlatej medaily tešili až dvakrát, a to v kategórii U8 Tomáš André (8,5/9b) a U18 Vladimír Bochnička (7,5/9b). V prvej desiatke sa umiestnili aj Simona Bochničková (5. miesto G16), Karin Novomeská (4. miesto G14), Olívia Seková (6. miesto G14) a Martin Srnák (9. miesto U8).

            Nasledoval rapid družstiev, do ktorého sme postavili až 7 tímov. Najúspešnejším, Karin Novomeskej a Olívii Sekovej, sa podaril výnimočný kúsok, keď v poslednom zápase 9-kolového turnaja Round Robin predbehli vedúce Poľky na pomocné body a získali zlaté medaily. Treba však vyzdvihnúť dobrý výkon družstiev pod vedením Jonáša Ďuranu (Ryan Meszáros, Jozef Benci, Simon Matejka) a Vladimíra Bochničku (Igor Škreko, Martin Rak, Filip Ballo), ktorým sa podarilo umiestniť na 5. mieste v kategóriách U14 a U18.

            V turnaji blitz, ktorý sa hral na 9 kôl po dve partie (s tým istým súperom bielymi aj čiernymi) tempom 3'+2'' sa z titulu majstra Európy vo svojej kategórii tešil Tomáš André. Spolu s Christianom Gloecklerom (GER, U12) sa stali najúspešnejšími hráčmi, ktorí z ME odchádzali ako dvojnásobní majstri. Treba však spomenúť aj našu Bianku Macákovú, ktorá vybojovala 6. miesto v G8 svojím typickým štýlom hrania v stoji, Olíviu Sekovú (4. miesto G14), Simonu Bochničkovú (7. miesto G16) a Vladimíra Bochničku (8. miesto U18).

            Mnohí z našej výpravy zaznamenali viac ako 100-bodový ELO zisk, ale pripísali si najmä neodňateľné skúsenosti, ukázali bojovnosť a zodpovednosť, keď ako lídri svojich tímov podržali spoluhráčov vo vypätých situáciách chladnou hlavou a sústredeným výkonom.

            Sergej Berezjuk (šéftréner slovenskej mládežníckej reprezentácie): V dnešnej dobe hrá rapidové a blitz tempo veľkú rolu. Spomeňme si na posledný zápas o titul majstra sveta medzi Dingom Lirenom a Ianom Nepomniachtchim, kde sa nerozhodlo v štandardnom tempe a išlo sa do rapidového armaggedonu (ak by sa nerozhodlo v rapide, tak by nasledoval blitz!). Je dobré, ak sa zrýchlenému šachu venuje v rámci tréningového procesu náležitá pozornosť a plánujú sa turnaje, kde možno v praxi získať cenné skúsenosti. Tie najväčšie skúsenosti možno samozrejme získať na vrcholových podujatiach, akými boli napr. ME v Slovinsku. Zisk štyroch zlatých medailí a k tomu pripočítajme ďalšie pekné a stabilné výkony jednotlivcov a družstiev v prvej desiatke, hodnotím ako veľký úspech slovenskej reprezentácie.

            Martina Kravčíková (spoluorganizátorka výpravy): Vyjadrujem veľký obdiv hlavne deťom, ktoré úžasne zvládli program nabitý od rána do neskorého večera. Sústrediť sa na odohranie vyše 30 partií za 3 dni, hlavne, keď uvážime, koľko úsilia a motivácie niekedy treba, aby sa sústredili na domácu úlohu zo slovenčiny, je obdivuhodný výkon.

            Môžeme byť ako rodičia hrdí na všetky deti, čo tam boli. Ako dokázali spracovať prehru (a veru boli aj slzy) a naštartovať sa do ďalšej hry s plným sústredením. Ako zvládli cudzojazyčné prostredie bez pomoci rodičov – v hracej hale boli odkázaní sami na seba a aj najmenší sebavedomo nahlasovali v angličtine výsledky.

            Verím, že priateľstvá, ktoré medzi sebou deti na turnajoch (domácich či zahraničných) nadväzujú, im vydržia do dospelosti a raz budú pri víne na tieto chvíle s láskou spomínať.

            Veľká vďaka patrí všetkým trénerom a koučom, ktorí vyhľadávajú nové talenty a od malička rozvíjajú v deťoch lásku k šachu, trpezlivo sa im venujú a postupne ich pripravujú na dôležité zápasy a turnaje.

            Klobúk vo veľkosti sombrera dolu pred rodičmi – za to, že podporujú svoje deti, utešujú ich po prehrách a povzbudzujú pred ďalším kolom, venujú nielen svoj čas a dovolenku na sprevádzanie na turnaje, ale aj nemalé financie. A som naozaj šťastná, že môžem byť súčasťou tejto fajn partie.

             

            Kompletné výsledky slovenskej reprezentačnej mládeže na ME v Slovinsku nájdete na linku:

            https://chess-results.com/tnr797314.aspx

            Reprezentačnú výpravu na ME v Slovinsku podporila aj Nadácia EPH. Všetci medailisti sa zúčastnili na letnom reprezentačnom sústredení v Senici, ktoré podporil Fond pre budúcnosť športu Niké.

            Autori fotografií: Eva Macáková (spoločná fotka), Luka Rifelj (odovzdávanie cien)

          • Angličtina na ZŠ Turnianska - Start Right

          • zápis na školský rok 2023/2024

            Základná škola v spolupráci s jazykovou školou International House Bratislava ponúka budúcim prvákom poobedné vyučovanie angličtiny v rámci krúžkovej činnosti. Výučba v priestoroch ZŠ v rámci školského klubu. Program START RIGHT je inovatívna výučba anglického jazyka určená deťom základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov. International House Bratislava je medzinárodná jazyková škola, ktorá vyučuje deti na ZŠ od roku 2005. Je v sieti škôl MŠ SR a je partnerom školy.

             

            Rodičia môžu zapísať svoje deti  už teraz vyplnením a odoslaním ONLINE PRIHLÁŠKY.  

            Výhody angličtiny START RIGHT:

            • výučba v priestoroch ZŠ poobede po kmeňovej výučbe v rámci školského klubu, 2x 45 min týždenne
            • kvalifikovaní slovenskí a zahraniční lektori
            • učebný plán je na základe učebníc vydávaných Cambridge University Press,  učebnica a cvičebnica je v cene
            • cena za 1 semester je 225 EUR, (vyučujeme v dvoch semestroch od 2.10.2023– 3.2.2024 a 5.2.2024– 14.6.2024)
            • príprava na skúšku a možnosť absolvovať cambridgeskú skúšku                                        

            International House Bratislava, s.r.o.

            Námestie SNP 14

            www.ihbratislava.sk

            info@ihbratislava.sk