• Organizácia ŠKD počas prvého týždňa šk. r. 2023/2024 od 04.09.2023 do 08.09.2023

          • Vážení rodičia,dovolíme si Vás informovať o prevádzke ŠKD v hore uvedenom období.

            1. PONDELOK 04.09.2023

            - ranná ŠKD - neprebieha- popoludňajšia ŠKD pre 1. a 2. ročník - prebieha v čase do 16:30

            2. UTOROK AŽ PIATOK - 05.09. až 08.09.2023

            - ranná ŠKD - od 6:15 - pre 1., 2. aj pre 3. a 4. ročník

            - popoludňajšia ŠKD - len pre 1. a 2. roč. - do 16:30

            Vedenie školy nepretržite rieši personálne zabezpečenie v ŠKD.

            Prosíme o zdieľanie oznamu o voľných miestach vychovávateľov aj na čiastočný úväzok .Chceme čo najskôr zabezpečiť prevádzku ŠKD aj pre 3. a 4. ročník.

            Vedenie školy

          • BelluGym - pozvánka na ukážkovú hodinu 14.9.2023

          • Milí rodičia, kamaráti,priaznivci, teambellugym

            radi by sme Vás touto cestou pozvali na našu ukážkovú hodinu modernej gymnastiky a show dance s BelluGym dňa: 14.9.2023 o 14-15,00hod. Ukážková hodina sa bude konať pre 1. ročníky, ale samozrejme ak nás ešte niekto nepozná a rád by si aj s vyšších ročníkov vyskúšal naše trénovanie ste vrelo vítaný po registrácií. Možnosť registrácie už od dnes na : https://bellugym.sk/z%C5%A1-turnianska , deti vyzdvihnem s družiny a následne vrátiť späť prípadne si môžete prísť po ne rovno pred vchod do telocvične v daný deň.

            V prípade záujmu o prihlásenie sa rovno na náš krúžok modernej gymnastiky a show dance sa môžete čo najskôr kvôli kapacitám, nakoľko u nás sa miesta míňajú veľmi rýchlo a skupinu 2-5 ročník máme už skoro naplnenú s dievčatami predošlého školského roku. Link na prihlasovanie : https://bellugym.sk/z%C5%A1-turnianska, v prípade ak si nás chcete pozrieť čo sme zač a aké máme výsledky klik sem: https://bellugym.sk/gal%C3%A9ria

            Verím že sa vidíme v plnom počte na nový školský rok 2023/2024 a aj na ukážkovej hodine.

            Teším sa na Vás Mgr. Lucia Belušková- riaditeľka a trénerka BelluGym 

          • Krúžkujte s nami na ZŠ Turnianska

          • Na našej škole je  v školskom roku 2023/2024 realizovať krúžky :

             

            Pondelok : 14:00 -15:00  Divadelná hviezda

            Streda : 14:00 - 14:45 Vedecké pokusy pre začiatočníkov /1. stupeň./

            Streda : 15:00 - 15:45 Vedecké pokusy /2. stupeň/

             

          • Koncoročný výlet deviatakov, spojený s exkurziou

          • Žiaci 9.A a 9.C, pod vedením svojich triednych učiteľov p.uč. Pramukovej, Gašparíka a vyučujúcich dejepisu p.uč. Simonidesovej a Luttmerdinga, sa v posledných dňoch ich posledného školského roka na základnej škole, zúčastnili výletu do Oravskej Polhory – Slaná voda. Tri dni boli nabité programom, ktorý bol zameraný hlavne na doplnenie učiva dejepisu návštevou koncentračného tábora v Oswienčime a biológie, návštevou soľnej bane vo Wieličke. Krátkou návštevou Krakowa si pozreli areál zámku Wawel a osviežili sa na krásnom historickom námestí. V deň odchodu žiaci absolvovali menšiu túru k miestnemu turistickému miestu Rio de Klín. V areáli Slaná voda strávili posledný deň oddychom a pobyt zavŕšili spoločnou opekačkou.

            Deviataci, budete nám chýbať. Veľa šťastia na stredných školách.

          • TECHNIKA – predmet, ktorý tento rok deti zaujal.

          •  

            THD nie je iba o teórii. Tento školský rok sa žiaci viac oboznámili s jej praktickou časťou. Na hodinách sa často striedali triedy v školskej dielni, hlavne pod vedením pána učiteľa Berku a Gašparíka, kde sa oboznamovali a prakticky si osvojovali najmä opracovanie dreva a zhotovenie jednoduchých výrobkov. V šijacej dielni zase pani učiteľka Pramuková zasvätila dievčatá vyšších ročníkov do základov šitia a žiačky vytvorili niekoľko praktických pomôcok. Dievčatá piatych ročníkov s pani učiteľkou Kittnerovou prešli „kurzom“ varenia a taktiež na hodinách štrikovali a háčkovali.

            Počas hodín THD sa pracovalo aj v areáli školy, najmä v našej školskej záhradke, kde za pomoci žiakov pán uč. Berka zrenovoval pocitový chodník a osadil nové zábradlie. Zrenovoval vyvýšený záhon na bilinky a pravidelne sa staral spoločne s pánom učiteľom Jenčom o čistotu v areáli školy. Viacerých žiakov praktické práce zaujali a aktívne sa zapájali.

            Realizácia praktickej časti ale nie je možná bez materiálneho vybavenia. Veľká vďaka patrí OZ Lipka, ktorá v minulom i tomto školskom roku prispela nemalou čiastkou na dokúpenie chýbajúceho materiálneho vybavenia a taktiež ochotným rodičom, ktorí pomohli materiálom a službami.

          • Grantový program MČ Petržalka Bratislava „NAUČIŤ LEPŠIE, ODMENIŤ VIAC“.

          •  

            V školskom roku 2022/23 sa naša škola zapojila do projektu „Naučiť lepšie, odmeniť viac“, ktorý bol zameraný na matematiku v deviatom ročníku.

            Na pravideľných stretnutiach si žiaci okrem teoretických vedomostí z matematiky osvojili praktické zručnosti. Pri tvorbe 3D modelov geometrických telies si zlepšili svoje logicko-matematické zručnosti a názorne si osvojili čo je povrch a objem geometrického telesa.

            U žiakov sa  rozvinulo matematické myslenie, ktoré je potrebné pri riešení rôznych problémov v každodenných situáciách, kedy sa musia používať matematické modely myslenia (logické a priestorové myslenie) a prezentácie /vzorce, modely, diagramy, grafy, tabuľky/. Nadobudnuté teoretické vedomosti využívali pri riešení matematických úloh z reálneho života.

            V priebehu školského roka pani učiteľka Berková učila žiakov skupinovou prácou, diferenciáciou podľa úrovne vedomostí a schopností, aktívne využívala IKT, realizovala praktické ukážky, 3D modely matematických telies a pod.

            Projekt naplnil svoje očakávanie, žiaci uspeli v testovaní T9 nad celoslovenským priemerom v matematike o 5,3 % vyššie. Vďaka prebratému učivu, dostatočnému utvrdzovaniu a workshopom žiaci získali kvalitné matematické základy pre štúdium na stredných školách, stali sa aktívnymi učiteľmi samych seba a sú schopní aktívne aplikovať svoje nadobudnuté matematické poznatky a uplatňovať ich aj v reálnom živote.