• Majstrovstvá Bratislavského kraja vo vybíjanej žiačok ZŠ

          • 24.5.2023 sa naše žiačky siedmeho ročníka zúčastnili MK vo vybíjanej v Malackách. Reprezentovali nás Simona, Veronika, Petra, Tereza M., Nina, Laura, Lilien, Tereza S., Viktória, Elizabet. Lucia, Nella. Umiestnili sa na 3. mieste. Gratulujeme

          • Účasť našich štvrtákov na Majstrovstvách kraja v plaveckom trojboji

          • 19.5.2023 sa naši žiaci zúčastnili súťaže v plávaní – Plavecký trojboj ZŠ mix. Reprezentovali nás žiaci 4 ročníkov, Matúš, Tomáš, Hugo, Oskar, Alexander, Anna, Sofia, Lenka, Ema, Michaela, Ema. Súťaž sa skladala z 25 m voľným spôsobom, štafetou 4x25m a súťažou vo vodnom póle. Po súčte získaných bodov za jednotlivá disciplíny sa umiestnili na 7. mieste zo 14 škôl z Bratislavského kraja. Gratulujeme

             

          • LETO 2023 - KURZY KRESLENIA A VÝTVARNÝCH TECHNÍK

          • Forma kurzov a konzultácií: skupinové / individuálne

            Miesto konania kurzov a konzultácií: Dulovo námestie 10, Bratislava

            Termíny: podľa ponuky, alt. dohodou

                       

            V prípade záujmu nás kontaktujte.


            Kontakt:

            study.fivebyfive@gmail.com

            0907 743 071

          • Žiaci 5. E. v zážitkovom centre vedy Aurélium

          • Dňa 16.5. 2023 navštívili žiaci Aurélium pri príležitosti oslavy medzinárodného dňa svetla. V úvodnej časti nás privítala Laserová show – jedinečná audio – vizuálna ukážka hudobno - svetelnej kompozície s využitím laserov a projekčným video mappingom. Neskôr sa žiaci počas prednášky oboznámili s odborným pojmom: Fotonika - svet svetla a rozšírili si vedomosti o tom, ako vnímať a tvoriť farby, na čo slúži spektroskopia a kde všade sa využíva svetlo v prírode a vo svete ľudí. Prednášajúcimi boli: RNDr. Dušan Chorvát, PhD spolu s Prof. Alžbetou Marček Chorvátovou DrSc. V závere návštevy sa žiaci premiestnili do haly s interaktívnymi expozíciami s ktorými bola ozaj veľká zábava. Pani učiteľky sa taktiež oboznámili s projektom Arphymedes - digitalizovaný vzdelávací obsah, ktorý odporučili vyskúšať kolegyniam - vyučujúcim predmetu Fyzika.

            Lic. SdE Martina Boková a Mgr. Ing. Katarína Múčková

          • Tenis do škôl

          • Vážení rodičia,

            na hodinách telesnej výchovy majú deti počas prebiehajúcich 3 týždňov možnosť venovať sa tenisovým aktivitám prostredníctvom projektu Tenis do škôl. Keďže niektoré deti sa zaujímajú o možnosť v projekte pokračovať, posielame Vám bližšie informácie o klube Toptenis (https://toptenis.sk/), ktorý v spolupráci so Slovenským tenisovým zväzom projekt na Turnianskej organizuje. Toptenis bude udeľovať aj tenisové štipendiá.

            Toptenis sa nachádza teraz na Budatínskej 61 (v blízkosti Turnianskej 2 minúty autom) a robí tenisové kurzy pre deti od 3 rokov až po dospelých. Aktuálne začína kurz 15.5.

            Otvárajú nový kurz, kam môžete deti prihlásiť: https://toptenis.sk/registracia. Viac informácií Vám vie za Toptenis poskytnúť pani Vyparinová, t.č. 0905 380 001.

          • ŠPORTOM ZA DUŠEVNÉ ZDRAVIE. TURNAJ VO VYBÍJANEJ🏐🥉🥉🥉

          • Naši kamaráti z ŠKP hádzaná sa dlhodobo venujú práci s deťmi a mládežou od 5 rokov a svojimi kreatívnymi projektmi podporujú pohybové aktivity na školách. 🤾

            Výsledkom ich snaženia je aj projekt „Športom za duševné zdravie detí“ zameraný na rozvoj a popularizáciu športu medzi školopovinnou mládežou v Bratislave a v širšom okolí. 💪

            Projekt zahŕňa napríklad turnaje v minihádzanej, ale tiež vo vybíjanej. Práve druhému menovanému športu bol venovaný turnaj petržalských škôl, ktorý sa uskutočnil 11. mája v telocvični na Záporožskej ulici. Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou starostu Petržalky Jána Hrčku, otvorila príhovorom jeho prvá zástupkyňa Iveta Jančoková. 🎤

            V kategórii 1. a 2. ročník si najlepšie počínali deti z našej ZŠ Černyševského 8 Bratislava, bronzovú priečku obsadili ich rovesníci zo Základnej školy Turnianska 10. 🏆

            V kategórii 3. a 4. ročník si pódiové umiestnenia vybojovali deti zo Základnej školy Lachova (2. miesto) a opäť aj ZŠ Černyševského (3. miesto). Hneď za nimi skončili tímy ZŠ Nobelovo námestie a ZŠ Dudova. 👏

            Našim šikovníkom a šikovníčkam ĎAKUJEME za parádnu reprezentáciu Petržalky a gratulujeme k skvelým výsledkom. Rovnako veľká vďaka patrí aj organizátorom za ďalšie fantastické podujatie. Hlavný cieľ, teda motivovať deti k pohybu, bol opäť naplnený na jednotku s hviezdičkou. ⭐ #petrzalkasportuje

          • Petržalská kvapka krvi 2023

          • Petržalka opäť vyzýva na dobrovoľné darovanie krvi. Darcov je málo, počet prípadov, keď ju treba, však neubúda

            Začiatkom júna sa uskutoční už 19. ročník Petržalskej kvapky krvi. Na konkrétny termín je potrebné prihlásiť sa vopred cez online rezervačný systém na webe samosprávy.

            Darovanie krvi je prospešným a jednoduchým humánnym činom, ktorým môže zdravý človek pomôcť obetiam úrazov či nehôd, pacientom s leukémiou alebo iným ochorením krvných buniek.

            Svoje o tom vie aj najväčšia mestská časť, ktorá v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky (NTS SR) už tradične organizuje dobrovoľné darovanie krvi pod názvom Petržalská kvapka krvi.

            V roku 2023 sa uskutoční v Cik-Cak Centre na Jiráskovej 3, a to už 6. júna od 8:00 do 12:00. Potrebná je však online rezervácia termínu prostredníctvom registračného formulára na webe petrzalka.sk/kvapkakrvi najneskôr do piatka 2. júna 2023 (vrátane).

            Po úspešnom vlaňajšom ročníku ostáva maximálna kapacita navýšená na 80 darcov a rezervácia termínu je prístupná všetkým záujemcom, ktorí krv darovať môžu, vrátane prvodarcov.

            Darovanie nie je pre každého

            Od zavedenia jedného z najobľúbenejších podujatí Petržalčanov si transfúzna služba odniesla stovky litrov krvi pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

            Darovať krv môžu v zásade všetci zdraví ľudia vo veku od 18 do 60 rokov s hmotnosťou od 50 kilogramov. Pravidelní darcovia môžu darovať krv až do veku 65 rokov, ak sú v dobrom zdravotnom stave.

            Marcela Zacharová, vedúca oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu, ktoré dobrovoľné podujatie zastrešuje, však upozorňuje na to, že aj v týchto prípadoch nie je darovanie krvi vždy samozrejmosťou.

            „Na vlaňajšej decembrovej kvapke krvi nemohli kolegovia z transfúznej stanice vybaviť až 36 záujemcov, lebo nespĺňali základné kritériá na darovanie krvi, vstupná prehliadka na mieste preukázala nízku hladinu hemoglobínu, krátky časový odstup medzi darovaniami či užívanie nevhodných liekov,“ informuje s tým, že napriek tomu sa im podarilo odobrať až 18 litrov vzácnej tekutiny.

            Podľa NTS SR je krv potrebná po celý rok. „Posledné týždne evidujeme hraničné zásoby krvných skupín s negatívnym Rh faktorom. Sme preto veľmi radi, že sa uskutoční ďalší ročník Petržalskej kvapky krvi, keďže pravidelne je zo strany Petržalčanov o darovanie krvi veľký záujem. Aj vďaka týmto darcom môžeme doplniť zásoby krvných prípravkov pre tých pacientov, ktorí sú na ňu odkázaní,” uviedla Martina Frigová, riaditeľka marketingu a komunikácie NTS SR.

            Za dobrotu dobrota

            Okrem skvelého pocitu zo záchrany života dostane každý darca aj ďakovný list od starostu Petržalky Jána Hrčku. 

            „Darovanie krvi je na prvý pohľad jednoduchým, no v skutočnosti veľmi vzácnym počinom. Som preto vďačný každému, komu nie je život ani zdravie iných ľahostajný,“ hovorí s poctou všetkým dobrovoľníkom šéf najľudnatejšej mestskej časti Slovenska, ktorý je takisto pravidelným darcom.

            O darcov sa budú v priebehu trvania akcie starať zdravotné sestry z NTS SR spolu so zamestnancami oddelenia sociálnych vecí, ktoré okrem navodenia príjemnej atmosféry zabezpečia i pitný režim a malé občerstvenie

          • Detské jazykové tábory 2023

          • Milí rodičia a žiaci,

            chceli by sme Vás informovať o detských denných jazykových táboroch počas leta 2023, vo Volis Academy.

            Ak by sa mali Vaše deti záujem zapojiť, ponúkame im 10% zľavu pre všetky turnusy počas leta v denných táboroch v Bratislave. 

            Toto leto organizujeme turnusy pre anglické, nemecké a španielske tábory, kde sú deti pomocou hier vedené k pozitívnemu vzťahu k cudziemu jazyku.

            Bližšie informácie ohľadom detských jazykových táborov vo Volis Academy, nájdete TU. 

             

            Budeme sa tešiť, ak sa rozhodnete spoločne s nami pripraviť deťom leto plné dobrodružstiev.

             

          • 15. ročník denného 5–dňového tenisovo -prázdninového campu TK JEDNOTKA

          • Určený pre začiatočníkov a pokročilých hráčov 5 – 16 rokov.

            • tenisový tréning riadený kvalifikovanými trénermi /možnosť zapožičania tenisovej rakety/
            • kondičná príprava s doplnkovým športom ( futbal, beach volleyball, šach, plávanie, kajaky a iné)
            • dvojfázový tréning, v skupinách max. počet 6 detí, aby bola zabezpečená kvalita tréningového procesu, tréning aj v anglickom, nemeckom jazyku
            • nástup každý deň od 7.45 hod. do 8.00 hod. (skorší nástup je možné dohodnúť individuálne)
            • každý deň program od 8.00 do 16.00 (deti, ktoré majú tréning v TK Jednotke pokračujú podľa rozvrhu), možnosť dohodnúť aj neskoršie vyzdvihnutie dieťaťa za príplatok
            • kúpanie na jazere Draždiak alebo v Petržalskej plavárni pod dozorom trénerov, stanovačka cez deň v areály klubu
            • výlet do ZOO, alebo podľa počasia kino, múzeum + iné
            • počas dňa zabezpečené: celodenná strava a pitný režim pre športovcov
            • v piatok záverečný turnaj, hľadanie pokladu, kondičné testy,
            •  11-16 roční k dispozícii fyzioterapeut, masér s účasťou rodiča

             Kde?

            TK – JEDNOTKA, Prokofievova 5
            - šesť antukových dvorcov, wimbledonská tráva, 2hard kurty, multifunkčné ihrisko,beach volleyball

             

            Termíny

            03.07.2023– 07.07.2023

            10.07.2023– 14.07.2023

            28.08.2023– 01.09.2023

             

            Kontakt

            0903 232 027, tkjednotka@gmail.com

            Cena

            169,- eur (5 dní)  súrodenec 10% zľava

             

            PRIHLÁŠKA:

            prihlaska_camp.docx

          • Súťaž v Rubikovej kocke

          • Žiaci z 9.A sa rozhodli zorganizovať turnaj v skladaní Rubikovej kocky. Turnaj sa bude konať 25.5.2023 v zborovni školy po rannej komunite až do skončenia. Turnaj sa týka iba žiakov druhého stupňa.

            Ak mate záujem môžete sa prihlásiť od pondelka na papieroch, žiaci z 9.A budú chodiť po triedach( v pondelok, stredu a piatok) ak by ste vtedy chýbali môžete prísť do triedy 9.A. prihlásiť sa dá iba do 23.5.2023.

            Na súťaži budú nasledovne disciplíny: 2x2, 3x3, pyramix, miror cube a aj špeciálna 3x3. disciplíny si môžete vybrať sami. Prosím prihláste sa iba ak viete postaviť jednu z kociek celú.

            Na súťaž si nemusíte priniesť svoje kocky keďže sa budú používať kocky vybraté organizátormi.

            Vyhráva ten čo postaví kocku najrýchlejšie.

            Ak budú mať žiaci v ten deň písomnú prácu alebo ústnu odpoveď tak sa jej zúčastnia!
            Toto sa nevzťahuje na organizátorov.

          • „Stolček, prestri sa.“

          • Naša škola sa za iniciatívy Školského žiackeho parlamentu rozhodla zapojiť do dobrovoľného projektu pomoci ľuďom, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi. V mesiaci máj, prebieha vo vestibule školy zbierka trvanlivých potravín a drogistického tovaru. Koncom mája prídu dobrovoľníci z OZ Doma u kapucínov prevziať zbierku, aby ju v mesiaci jún mohli doručiť rodinám, alebo jednotlivcom, ktorí to najviac potrebujú. Naša škola sa tak jeden krát ročne plánuje zapojiť do zbierky, spolu s viacerými bratislavskými strednými a základnými školami.

            Naša zbierka pomoci sa pomaly rozbieha a veríme, že do konca mája naplníme nielen jednu krabicu. Prejavme spolu solidaritu s rodinami a jednotlivcami, ktorí sú na takúto, aj keď malú pomoc odkázaní. Skúsme prejaviť našu solidaritu a empatiu maličkosťou, ktorá pre niekoho môže predstavovať veľa krát aj záchranu.

            Vopred všetkým darcom, ktorí už prispeli do zbierky ďakujeme a veríme, že sa pridajú aj ostatní.

            „ Jeden žiak, jeden učiteľ , jeden zamestnanec - jedna drobnosť.“

            ĎAKUJEME !

          • Deň Európy

          • 9. mája, ktorý je výročím Schumanovej deklarácie z 9. mája 1950, sa triedy 6.C a 7.C spolu so svojimi triednymi učiteľmi zúčastnili v bratislavskej Starej tržnici Dňa Európy.  Tento priekopnícky plán povojnovej spolupráce európskych krajín odštartoval proces vzniku dnešnej Európskej únie. Žiaci sa aktívne zapojili do sprievodného programu plného kvízov, súťaží, workshopov a kreatívnych aktivít súvisiacich s Európskou úniou. Využili všeobecné vedomosti z geografie a občianskej náuky. V komunikácii s vyslancami veľvyslanectiev využili aj anglický jazyk. Tešili sa s cien a zo zaujímavých upomienkových predmetov.

          • E-shop so školským oblečením je tu!

          • Dobrý deň všetkým!


            Máme pre Vás skvelú novinu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zstuba/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 24.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  


            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Denné plavecké tábory

          • ​​​​​​Vážení rodičia a milé deti!

             

            Pripravili sme si pre vás týždeň plný zábavy, plávania a športu ...

             

            Počas letných prázdnin organizujeme denné plavecké tábory a pobytové plavecké sústredenie, ktoré je určené pre deti od 5 rokov, pre členov aj nečlenov plaveckého klubu plávania NEMO. Máme pre vás pripravený bohatý program plný plaveckých, športových a iných zážitkov (plávanie, hry, súťaže, tvorivé dielne, prechádzky, kúpanie, ...). Budú sa na vás tešiť milí a veselí tréneri, ktorí majú radi zábavu a majú dlhoročné skúsenosti s deťmi.

             

            ZŠ Turnianska sa nachádza v Bratislave vo výnimočnej lokalite mestskej časti Petržalka. Je situovaná kúsok od brehu jazera Veľký Draždiak v prostredí lesoparku Lužných lesov, kúsok od petržalskej hrádze a zároveň Chorvátskeho ramena.

             

            Kedy? 3.7. – 7.7. 2023 (5 dní, pondelok-piatok, vrátane 5.7.2023) 
            Kde?   Turnianska 10, 851 07 Bratislava – Petržalka

            Mapa... https://www.google.sk/maps/place/Základná+Škola/@48.0963269,17.1144883,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xe1af2b77598939a4?sa=X&ved=0ahUKEwiTp8D-g5PNAhXJtBQKHRVfAygQ_BIIdTAK

             

            Cena: 180€/5 dní, alebo 38€/deň 
            (tábor môže vaše dieťa navštevovať jednotlivo len v niektorých dňoch 38€/deň, alebo celý 5 dňový turnus - cena pri absolvovaní všetkých 5-tich dní je 36€/deň). Tábor sa koná aj 5.7.2023 (streda), aj keď je sviatok. 

            V cene 5 dňového tábora je zahrnuté: 
            • stravovanie (desiata, obed, olovrant) 
            • celodenný pitný režim 
            • plávanie 1x denne – ZŠ Turnianska/Draždiak house (náhradná alternatíva Petr. plav.)

            • športoviská (bežecká dráha, volejbalové a viacúčelové ihrisko - futbal, volejbal, basketbal) 
            • opekačka 
            • kvalifikovaní a kreatívni tréneri 
            • športové pomôcky 
            • zdravotník počas celého plaveckého tábora

            PROGRAM: 
            Denný letný plavecký tábor bude prebiehať od pondelka do piatka. V prípade priaznivého počasia sa bude väčšina programových aktivít odohrávať na čerstvom vzduchu vonku v okolí školy. Zmena programu je vyhradená podľa počasia a epidemiologickej situácie.

            - 7:30 - 8:00 príchod detí do školy 
            - 9:00 - 10:00 plavecký tréning 
            - DESIATA
            - 10:30 – 12:30 doobedňajší program (súťaže, hry, pohybové aktivity, tvorivé dielne) 
            - OBED 
            - poobedňajšia siesta – odpočinok - leňošenie 
            - 13:30 - 15:30 poobedňajší program (súťaže, hry, pohybové aktivity, tvorivé dielne) 
            - OLOVRANT
            - 16:00 - 16:30 odovzdanie detí rodičom

             

            Zoznam nutných vecí: 
            • vyplnenú a podpísanú záväznú prihlášku 
            • oxeroxovanú kartičku poistenca !!! (odovzdať prvý deň nástupu) 
            • lieky (odovzdať vo vrecku spolu s papierikom: dávkovanie a meno dieťaťa, príp. pripíšte aj špeciálne požiadavky, ak ste ich zabudli uviesť v prihláške) 
            • športové oblečenie (tepláky, krátke nohavice, tričko s krátkym/dlhým rukávom, mikina, tenisky, šiltovky, pršiplášť ... prosím nedávajte deťom rifle) 
            Pribaľte dieťaťu náhradné oblečenie, keďže počasie je nevyspytateľné. Deti si toto oblečenie môžu ponechať v škole. Nemusia ho nosiť každý deň domov. 
            • fľašu na vodu, slnečné okuliare, hygienické vreckovky 
            • plavecké plavky, čiapku a okuliare, šľapky, uterák/župan, plutvy (ak máte) 
            • opaľovací krém, deka 
            • veci zbaliť do ruksaku 
            • prosím, nedávajte deťom veľa vecí a cenné veci – MOBILY, TABLETY nie sú povolené

            PRIHLÁŠKA a POPLATOK

            PRIHLÁŠKU vyplníte online na webe. Podpísanú prihlášku odovzdáte pri nástupe do tábora prvý deň.

            Do prihlášky pripíšte aj špeciálne požiadavky bojí sa/nebojí sa niečoho, má rád/nemá rád... ĎAKUJEME :)

            Po odovzdaní prihlášky uhradíte poplatok vo výške 180€/5dní, alebo 38€/deň na bankový účet:
            IBAN: SK4483300000002001482848 (FIO banka) 
            Do kolónky účel platby prosím uviesť názov: 
            MENO ÚČASTNÍKA denného tábora, ako VS uveďte ročník narodenia dieťaťa

            Prihlášky zasielajte do 15.6.2023. Prihlášky zaslané po tomto termíne budú akceptované podľa voľných miest (ak nebude do 15.6.2023 naplnený min. počet deti 15, tábor bude zrušený a poplatok bude rodičom vrátený v plnej výške).

            STORNO denného tábora je možne len v prípade choroby dieťaťa, a to na základe lekárskeho potvrdenia. Rodič je povinný po odoslaní prihlášky zaplatiť stanovenú cenu tábora. V prípade, že rodič zaplatí tábor a rozhodne sa tábora nezúčastniť, bude mu vrátená zaplatená cena s odrátaním príslušného storno poplatku.

            Storno poplatky: 
            - 7 a viac dní pred začiatkom denného tábora 30% 
            - 7 a menej dní pred začiatkom denného tábora 50% 
            - v deň začiatku denného tábora, alebo počas denného tábora 100% z ceny kurzu 

            V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na Ing. Luciu Dulayovú mailom nemo@plavanienemo.sk, alebo telefonicky +421 949 435 878.

            TEŠÍME SA NA VÁS MILÉ DETI :)

             

          • Novodobo so Shakespearom

          • 20. 4. sa uskutočnilo Školské kolo recitačnej súťaže v anglickom jazyku.

            Umiestnenia boli nasledovné:

            Poézia

            Kategória 1A - 1. miesto:  Adela H. 5. D

                             2A - 1. miesto: Alexia Č. 7. A

            Próza

            Kategória 2B - 1. miesto: Maruška I. 9. A

                                    2. miesto: Nikola G. 9. C

                                    3. miesto: Hana H. 7. A

            Na okresnom, petržalskom kole na 3. mieste sa umiestnila Maruška I.

            Výhercom gratulujeme.

            uč. Kováčová

          • OKRESNÉ KOLÁ BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 20.4.2023 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády pre žiakov 6. – 7. ročníka. V projektovej časti sme sa venovali Chovu anduliek a nášmu žiakovi Jurajovi K. zo 7.A triedy sa podarilo získať krásne 1. miesto.V teoreticko-praktickej časti sa žiaci Natália J. zo 7.A triedy Roman G. zo 7.C triedy stali obaja úspešnými riešiteľmi.Dňa 14.2.2023 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády pre žiakov 8. – 9. ročníka. Teoreticko-praktickej časti sa zúčastnili dve žiačky z 9.A triedy Maruška I. a Klára G., ktoré sa tiež obe stali úspešnými riešiteľkami.Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich úspechov. 

             

          • MEDZNÍKY 2.sv. vojny

          • ,,Dejiny študujeme preto, aby sme rozumeli dobám minulým lepšie než tí, ktorí v nich žili.“

            F. Vymazal

             

            Dňa 19.04.2023 sa konalo školské kolo dejepisnej súťaže MEDZNÍKY 2.sv. vojny, ktorú organizuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Najúspešnejšie riešiteľky školského kola - Dorota Nestrojilová, Zuzana Richtáriková a Klára Glembová, žiačky 9.A triedy, postupujú do okresného kola a budú našu školu reprezentovať ako trojčlenné družstvo. Všetkým ďakujeme za účasť.